Я надіслав крипто на неправильну адресу
Транзакція, надіслана в мережі Етеріум, є незворотною. На жаль, якщо ви надіслали ETH або токени на неправильний гаманець, скасувати транзакцію неможливо.
Що ви можете зробити:
- Якщо ви знаєте власника адреси, зв'яжіться з ним безпосередньо та попросіть повернути кошти
- Якщо адреса належить біржі або відомому сервісу, зверніться до їхньої служби підтримки, оскільки вони можуть допомогти
- Якщо ви надіслали токени на адресу контракту, перевірте, чи має контракт функцію виведення або відновлення (це буває рідко)
У більшості випадків повернути кошти неможливо. Жодна центральна організація, юридична чи фізична особа не володіє Етеріумом, а це означає, що ніхто не може скасувати транзакції. Завжди двічі перевіряйте адресу одержувача перед підтвердженням.
Я втратив доступ до свого гаманця
Ваші варіанти відновлення залежать від типу гаманця, який ви використовуєте.
Якщо у вас є ваша сід-фраза (фраза відновлення)
Ви можете відновити свій гаманець у будь-якому сумісному застосунку гаманця за допомогою вашої сід-фрази. Саме тому вкрай важливо безпечно зберігати вашу сід-фразу в автономному режимі (офлайн). Перегляньте документацію вашого провайдера гаманця щодо інструкцій з відновлення.
Якщо ви втратили свою сід-фразу
Без вашої сід-фрази або приватних ключів ваші кошти неможливо відновити. Ніхто, включно з ethereum.org, не може скинути ваш пароль або відновити доступ до гаманця для самостійного зберігання.
Якщо ваш акаунт знаходиться на біржі
Якщо ваш акаунт знаходиться на централізованій біржі, такій як Coinbase, Binance або Kraken, зверніться безпосередньо до служби підтримки біржі. Вони контролюють акаунти на своїй платформі та можуть допомогти зі скиданням пароля або відновленням акаунта.
Моя транзакція застрягла або перебуває в очікуванні
Транзакції в мережі Етеріум можуть застрягти, якщо встановлена вами комісія за газ була нижчою, ніж наразі вимагає мережа. Більшість гаманців дозволяють це виправити:
- Прискорити: Повторно надішліть ту саму транзакцію з вищою комісією за газ
- Скасувати: Надішліть транзакцію на 0 ETH на власну адресу, використовуючи той самий нонс, що й транзакція в очікуванні
Корисні посібники
- Як прискорити або скасувати транзакцію в очікуванні в МетаМаск (opens in a new tab)
- Як скасувати транзакції в очікуванні в мережі Етеріум (opens in a new tab)
Як я можу затребувати свою роздачу Етеріуму?
Роздачі Етеріуму — це шахрайство, спрямоване на викрадення ваших ETH. Не спокушайтеся пропозиціями, які здаються занадто хорошими, щоб бути правдою. Якщо ви надішлете ETH на адресу роздачі, ви не отримаєте жодної винагороди і не зможете повернути свої кошти.
Більше про запобігання шахрайству
Як мені стейкати ETH?
Щоб стати валідатором, ви повинні застейкати 32 ETH у депозитний контракт Етеріуму та налаштувати вузол валідатора. Ви також можете брати участь з меншою кількістю ETH через пули для стейкінгу.
Більше інформації доступно на наших сторінках про стейкінг та на панелі запуску стейкінгу (opens in a new tab).
Як мені майнити Етеріум?
Майнінг Етеріуму більше неможливий. Майнінг було вимкнено, коли Етеріум перейшов від до під час Злиття у вересні 2022 року. Тепер замість майнерів в Етеріумі є валідатори. Будь-хто може ETH і отримувати винагороди за стейкінг за запуск програмного забезпечення валідатора для захисту мережі.
Останнє оновлення сторінки: 6 червня 2026 р.